Vakantie villa te huur in Jalon

Costa Blanca

Costa Blanca

De Costa Blanca heeft een mild Middellandse Zeeklimaat. De combinatie van schone zeelucht, het milde temperatuurverloop, de vele uren zon (325 dagen per jaar) en het warme en schone zeewater zorgen ervoor dat u verblijf erg aangenaam is. De World Health Organisation heeft de Costa Blanca dan ook niet voor niets erkend als een van de gezondste gebieden op aarde.

De Costa Blanca is een van de meest veelzijdige vakantiebestemmingen. Er is volop vermaak (m.n. rond de kust), prachtige natuur met bergen en zee, veel prachtige plaatsen en ook een grote verscheidenheid aan zaken te doen.

De Costa Blanca heeft een eigen smalspoor, dat lokaal El Trenet (de tram) heet. Deze tramlijn loopt tussen Denia en Alicante. Langs een mooie route worden diverse stations aangedaan zoals Teulada, Benidorm en Altea.

Met het vliegtuig kun je vliegen naar Alicante (zuiden van de Costa Blanca) of Valencia (ten noorden van de Costa Blanca). Als je naar Alicante vliegt kun je kiezen uit Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven als vertrekluchthaven.

Cultuur

In de Costa Blanca is als onderdeel van de oostelijke Middellandse zeekust veel resten van menselijke bewoning uit de prehistorie gevonden wel tot 25.000 jaar terug. Tot de eerste bewoners behoorde ook de Iberiërs van wie het erfgoed nog in de huidige cultuur is terug te vinden. Archeologische resten zijn gevonden in Elx, Alicante, Sagunt en Guardamar del Segura. Vanaf 711 veroverde de Moren eerst Andalusië en breidden hun overheersing langzaam naar het noorden uit. Al in die tijd nam de invloed van Valancia toe. Toen de Moorse heerschappij afnam vormde Valencia (Balansiya) en Dénia (Daniyya) een tijdje een eigen koninkrijk (Taifas) die in de 13e eeuw door de christelijke troepen van het koninkrijk Aragon werden terug veroverd.

Wandelen

De Costa Blanca is een prima wandelgebied. Langs de kust en in de kustgebergten lopen vele goed gemarkeerde wandelpaden. Vooral de wandeling op de Penyal d’Ifac en op de Montgó zijn de moeite waard. Ook zijn er ecologische wandelpaden tussen Calp en Benissa en in Denia en Xàbia (Jávea). Rond Jálon wandelt u over historische wandelpaden op zoek naar ruïnes uit de Moorse tijd en de oude waterputten. Uitgestrekte wijnvelden, sinaasappel- en amandel boomplantages liggen rondom het dorp. Het dorp is omgeven door groene heuvels en bergen; De Sierra Bernia, een heuvelrug die meer dan 1000 meter hoog is. Vanuit Casa Solvino zijn er prachtige natuurwandelingen te doen, o.a. naar grotten of naar de top van La Solana, waar je aan drie kanten zeezicht hebt. Er zijn pittige wandelingen te maken, maar het is ook prima mogelijk om een nagenoeg vlakke wandeling te maken naar plaatsjes als Lliber, Jalón, Alcalalí en Parcent, die allemaal te zien zijn vanuit Casa Solvino.

Bergklimmen

Naast de vele mogelijkheden om te wandelen (ook voor de zeer ervaren wandelaars) is het in de nabije omgeving van Casa Solvino ook mogelijk om daadwerkelijk te wandklimmen/rotsklimmen. Hiervoor zijn diverse loodrechte rotswanden met klimtouwen beschikbaar.

Wielrennen en fietsen

Veel (ex-) fietsprofessionals hebben een huis in de omgeving van Jalón. Veel profteams gebruiken de omgeving ook veelvuldig als trainingsgebied. Deze teams en renners kom je dus ook regelmatig tegen als je in de omgeving fietst of rond rijdt. Ook voor het fietsen geldt dat je het zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Zeer uitdagende trajecten en klimmetjes zijn mogelijk, maar het is ook mogelijk om een wat vlakker parcours uit te zoeken door de dalen en langs de kust. Op diverse plekken is het mogelijk om fietsen te huren en onderweg is veel te zien en pleisterplaatsen zijn er volop.

Badplaatsen en strandjes

Aan de Costa Blanca zijn mooie badplaatsen in overvloed zoals: Benidorm, Calpe, Javea, Alicante, Altea, Dénia, Torrevieja en Valencia. Het moeilijk toegankelijke gebied met kliffen tussen Morreira en Xàbia heeft mooie baaien, zoals Cala del Moraig, de Cala de la Granadella en de Cala del Ambolo.

Watersport

Langs de hele Costa Blanca zijn veel marinas, jacht- en sporthavens en hier komen de watersportliefhebbers volop aan hun trekken: duiken, waterskiën, zeilen, wind- en kitesurfen, kano- en kajakvaren en sportvissen is mogelijk. In de grotere havenplaatsen o.a. Alicante, Benidorm, Calpe en Denia kunt u ook een langere tocht met een grote boot maken. Explore Alicante coast by boat

Golfen

Voor de golfspeler is de Costa Blanca een paradijs met 21 golfbanen. In de directe omgeving van Jalon zijn er vier golfbanen. De 27 holes baan van Club del Golf La Sella gelegen bij Denia is zelfs een uitdaging voor de professionele golfer door de fraai aangelegde obstakels. Verder weg bij Oliva ligt de mooie gelegen Oliva Nova met een 18 holes baan. Dichterbij in Javea/Xàbia ligt Javea Golf Club met 2x 9 holes baan en in Benissa Ifach Golf met een 9 holes baan. Richting zuiden kom je eerst bij Altea golf club met een 9 holes baan en boven Benidorm ligt ook nog Meliã Villaitana met een 18 holes par 72 baan (Levante) en een 18 holes par 62 baan (Poniente). In Benidorm zelf ligt nog een leuke 9 holes par 27 baan Las Rejas Open Club.