Vakantie villa te huur in Jalon

Jalon

De ligging in de Jalon vallei

Vijftien minuten rijden van de kust ligt Vall de Pop, ook wel de Jalon Vallei genoemd, met een lengte van ca. 30 km. Deze prachtige groene vallei is een gebied met wijngaarden, olijf, citrus- en amandelbomen en ligt ingeklemd tussen verschillende bergketens. De rivier Rio Jalón, de levensader van de vallei, slingert langs de dorpen. De mensen bedrijven hier hun arbeid zoals zij dat al eeuwen hebben gedaan

In deze vallei woonden eeuwenlang de Moren. Dit is in vrijwel alle dorpen goed terug te zien. Nu hebben hier vele buitenlanders, waaronder Nederlanders, hun thuisbasis gevonden of hebben hun 2e woning. Dit is ook niet zo gek. Je woont hier heerlijk rustig en zit in een kwartier aan zee!

De vallei werd van oudsher gevormd door de dorpen: Parcent, Murla, Benichembla en Alcalí. Sedert 1991 omvat de vallei negen dorpjes en zijn de dorpen Jalón, Llíber, Senija en Castell de Castells hieraan toegevoegd. In de vallei heeft ieder dorp hun eigen cultuur en feesten. In januari/februari staan de amandelbomen in bloei en wordt de vallei omgetoverd tot één wit/roze bloemenpracht. In de herfst kleuren de bladeren van de wijngaarden prachtig oranje/rood.

De vallei staat ook bekend om zijn wijn. Er worden voornamelijk zoete wijnen geproduceerd die als dessertwijn goed smaken. De beroemde Moscatel en Mistella komen hiervandaan. Een bezoek aan één van de bodega’s mag je niet overslaan tijdens een bezoek aan de vallei. De afgelopen jaren is het wijntoerisme enorm toegenomen

In de vallei kan je uitstekend wandelen, fietsen en (berg) klimmen. De paden zijn goed aangegeven. In de winter houden vele professionele- en amateur fietsclubs hier hun training.

Casa Solvino ligt op loopafstand van zowel Jalón (Xaló in het Valenciaans) als Alcalali. Jalón, de hoofdstad van de vallei ligt in het hart van de vallei en telt ca. 3.000 inwoners. Jalón wordt omringd door Sierra de Bernia (1.128 m), Penyo de la Mica (806 m), Sierra del Forner (889 m) en de Castellet (608 m). Het dorp is gelegen aan de gelijknamige rivier Xaló waar je schitterende wandelingen langs kan maken. De Moorse overheersing is hier nog steeds terug te zien met zijn smalle straatjes en typische Moorse huizen. Op het marktplein staat de kerk Santa Maria in neo-klassieke stijl. De blauwe koepel domineert de skyline. Op deze plaats zou vroeger een moskee hebben gestaan. Op dinsdag wordt rondom de fontein op het plein een warenmarkt gehouden. Iedere zaterdag wordt naast de rivier (tegenover ondergenoemde wijncoöperatie Vir­gen del Pobre) een antiek/vlooienmarkt gehouden, de Rastro de Jalón waar veel antiek en sieraden wordt aangeboden.

Breng een bezoek aan de wijncoöperatie Vir­gen del Pobre/Bodegas Xaló (hoofdweg naar Alcalali). Dit is één van de grootste coöperatieven van de regio waarbij 400 partners uit de regio zijn aangesloten. De bodega is 50 jaar oud. Je kan hier wijn, olijfolie en gedroogd fruit kopen en een wijntour maken (reserveren noodzakelijk). De wijn uit deze coöperativa wordt verkocht onder de naam “Vall de Xalò”, “Bahía de Dénia”en “Castell d’Aixa”. Een speciale vermelding is de rode Moscatal wijn, gemaakt van de Garnacha druif, en de zoete wijn, bekend als “Fondillol”. Verder worden er onder andere witte Moscatell wijnen, Mistella en garnacha Rosé verkocht. Aan dezelfde weg vind je veel meer andere bodega’s waar wijnen worden gemaakt en verkocht, waaronder Bodega Riko. Aan de rivier ligt het restaurant Riu Rau waar je onder de rondbogen geniet van een hapje en locale wijnen met mooi zicht op de vallei

Het dorp Jalon is van alle gemakken voorzien. Met een supermarkt, winkels, bodega’s, diverse restaurants/barretjes, op dinsdag de weekmarkt, op zaterdag de ‘Rastro’ (soort rommelmarkt) en elke eerste zaterdag van de maand de ‘Mercat Terra’ (biologische thema markt), dorpsfeesten, elke zaterdagavond live muziek en op zondagavond disco in Can Tallarina, is er bovendien genoeg te beleven.
Om nog meer Spaanse sfeer te proeven, zijn de authentieke kleine dorpjes in de directe omgeving een bezoek waard.

Alcalali ligt mooi aan de rivier en is omringd door amandelboomgaarden. Het grootste deel van het  kleine, voorheen Arabische, dorp speelt zich af op de Plaza Ayuntamiento. Op dit plein staat de 18e eeuwse parochiekerk van de Geboorte van Onze-Lieve-Vrouw. De kerk herbergt het Rozijnen Museum dat de geschiedenis van de olie- en wijnproductie toont. Het belangrijkste monument in het dorp is de 16e eeuwse Toren Señorial. De bovenste verdieping van de toren is geopend als een uitkijkpunt en heeft een prachtig uitzicht. De Arabische invloed zie je terug in het historisch centrum van het dorp (Arabische wijk dichtbij de rivier) met smalle, steile straatjes en ramen met ijzeren tralies.

Vanuit het dorp zijn mooie wandeltochten te maken, o.a. naar Coll de Rates en de Bèrnia bergen voor een bezoek aan het 16e eeuwse Fort de Bèrnia en een kasteel. Een andere wandeling is die naar de Solana bergen met een bezoek aan de ruines van de Castillo d’Aixa.